Bu adresteki haberin Türkçe çevirisini paylaşmak istiyorum. Elimden geldiğince cevirmeye çalıştım. Keyifli okumalar:
Oracle geçtiğimiz yıllarda yaptığı satın almalarla, pazarda önde gelen teknolojileri portföyünde topladı. Fakat tüm bu satın almalara rağmen, hala eksik kalan bir şey var: işletim sistemi. Her ne kadar, yıllardır Red Hat'ı satın alınacaklar listesinde tutsa da, işletim sistemi olarak Ubuntu'yu seçmek Oracle için daha iyi olabilir.
Evet, Oracle Sun'u satın alarak Solaris işletim sistemini de elde etmiş oldu, fakat Red Hat yönetim kurulu başkanı Jim Whitehurst'un Çarşamba günü, finansal raporları açıklarken belirttiği gibi, Solaris'ten Linux'e olan kullanıcı göçü hızla devam ediyor ve Sun'ın Linux'a olan eğilime karşı geliştirdiği OpenSolaris bu göçü durdurmak için etkisiz kaldı.
Red Hat'ın en büyük 25 anlaşmasını, Oracle'a kaptırmadan yenilemesi ile birlikte, bir Red Hat Enterprice (Kurumsal) Linux (RHEL) klonu olan Oracle Enterprise Linux (OEL), Red Hat'ın egemenliğine son vermek yolunda büyük darbe aldı. RHEL'nin piyasadaki egemenliği Oracle'ın herşeyi içinde olan bir kurumsal yazılım paketine sahip olma hedefinin önünde büyük bir engel olarak durmakta. Red Hat'in elinde böyle bir kurumsal yazılım paketinin olması Oracle için gerçek bir tehdit olarak görülüyor.
Oracle satış ekiplerinin Oracle uygulamalarını ve veritabanlarını RHEL platformu üzerinde OEL'e göre daha kolay satması, OEL'in zamanla yok olacağına bir işaret gibi gözüküyor.
The Register'in da belirttiği gibi Oracle, Red Hat'i alabilir fakat sabit ve yüksek gelirleriyle Red Hat, Oracle için pahalı bir satın alma hedefi olarak görülüyor. Bununla birlikte, Red Hat, Redwood Shores'daki (California'da Oracle'in merkezinin bulunduğu yer) ortağı ve rakibi olan Oracle'ın kollarına atlamak için can atmıyor.
Tüm bu bilgiler ışığında, Red Hat ile devam etmek yerine Canonical, ticari Ubuntu sponsoru, ile güçlü bir ortaklık Oracle için doğru bir Linux stratejisi olacaktır.
Açık şekilde görülüyor ki, Masaüstünde egemenliği elinde tutan ve ticari sunucularda da güçlü bir yeri olduğunu iddia eden Ubuntu, Linux dağıtımları içinde en çok tercih edilen dağıtım. OEL, Oracle satış ekibi için pazarlaması zor olan bir ürün olduğu için Ubuntu'yu Oracle teknolojilerini tamamlayan bir ürün olarak pazarlamak daha kolay olacaktır.
OEL'i satmak için istek var fakat derman yok.
Sahibi olduğum, açık kaynak kodlu içerik yönetimi uygulamarı satan şirketin, Alfresco, verilerine bakılacak olursa Ubuntu Kurumsal ürünlerdeki yüzde 37'lik payıyla, yüzde 28 pay alan RHEL ve Fedorayı geride bırakmış durumda.
Bir yıl önce Ubuntu ciddi bir ilerleme içindeydi, bugün ise gerçek kurumsal kurulumlarda tercih edilen dağıtım Ubuntu olmuş gözüküyor.
Özetle, Ubuntu arkasına camianın desteğini almış durumda. Tek eksiğinin bir yazılım devinin desteği olduğunu düşünüyorum. Hala aklına gelmemesine rağmen, Oracle, Ubuntu'yu kurumsal bir marka yapabilecek güçte.
Oracle'ın yıllar önce Red Hat'a elini uzatması tesadüfi değildi. Oracle'ın Red Hat Kurumsal Linux dağıtımına (RHEL) verdiği destek olmasaydı, bugün RHEL'in olduğu yerde Novell'in SUSE'sini ya da diğer Linux dağıtımlarını görebilirdik.
Oracle'ın elinde Ubuntu'yu başlıca tercih edilen kurumsal sunucu yapma gücü var. Fakat akıllardaki soru, Oracle bunu istiyor mu?
"The 451 Group" ile çalışan analist Matt Aslett'in bana dediği gibi, "Oracle'ın Linux stratejisi mevcut müşterilerine hizmet vermek." Ve Oracle RHEL kullanan Oracle müşterileri Ubuntu kullanan müşterilerden fazla. Sean Michael Kerner'in belittiği gibi Oracle ürünlerini Ubuntu üzerinde çalıştırmadan önce hepsinin Ubuntu üzerinde problemsiz çalıştığını belgelendirmek zorunda. Bu yüzden RHEL (ve onun klonu OEL) Oracle için daha güvenli bir seçim gibi gözüküyor.
Pazar RHEL (parasını veren kurumsal müşteriler) ve Ubuntu'dan (para ödemeyen Linux camiası) yanayken, Oracle'ın OEL için neden bir sürü kaynak ayırdığını anlamak zor. Ya git OEL yerine RHEL üzerine yoğunlaş ya da Ubuntu'ya bir fırsat ver.
Oracle Ubuntu'yu seçerek hem bir işletim sistemi sahibine sahip olur hem de Ubuntu'nun populerliğini kazanç kapısına çevirebilir.
Siz ne düşünüyorsunuz? Ubuntu, Oracle için iyi bir hamle olabilir mi? Yoksa Oracle'ın sonradan aklına gelen Linux pazarında, RedHat ile devam etmek Oracle için daha mı iyi olur?
4 comments:
Oracle'ın şu anda Ubuntu üzerine yatırım yapması var olan RedHat yatırımlarının boşa çıkması anlamına gelir.
Ubuntu Kurumsal alanda RedHat'ten daha fazla kullanılıyor demişsiniz ama verilen kriter çok derece yetersiz bir alanda verilmiş.
Öncelikle Ubuntu'nun RedHat gibi bir kurumsal ürünü yok, LTS ürünün RHEL'lerin seviyesi ile karıştırmamak lazım.
Bu seviyede bir ürünü çıkarmadıkları sürece ise Ubuntu'nun RedHat karşısında kurumsalda daha iyi olduğunu söylemek anlamsız olacaktır.
Kurumsal dediğiniz müşteriler gerçekten kurumsal işlerde Ubuntu'nun adını bile anmıyorlar ya RedHat ya da SuSE arasında seçim yapıyorlar sadece ve Oracle kullanacaklar için şu anda RedHat standart olmuş vaziyette.
Ubuntu'nun kurumsal bir verisyonunun bulunmaması ve RedHat seviyesinde bir destek yapısının olmaması nedeni ile Oracle'ın RedHat'ı bırakıp Ubuntu üzerine yoğunlaşması son derece yanlış bir strateji olur.
Gerçek kurumsal müşteriler gerektiği zaman gerçek destek almak isterler Ubuntu bunu sağlarsa ancak bu yönde bir adım atılması mantıklı olabilir.
Murat Bey yorumunuz için teşekkür ederim. Bu yazının sadece bir çeviri olduğunu hatırlatmak istedim.
Kurumsal müşterilere hizmet vermenin masaüstü dağıtımlar hazırlamak gibi olmadığını biliyorum. Kurumsal alanda yapılan hatalar milyonlarca liranın kaybı anlamına gelir. Masaüstünde ise böyle bir kaygı yoktur.
Bu Ubuntu ile nasıl bir anlaşma yapılabileceğine göre değişir. Şimdilik RedHat ile çalışmaya devam etmek daha iyi fikir gibi geliyor.
Oraclenin elinde 3 tane işletim sistemi var; Solaris, OpenSolaris ve OEL. Bunlardan birisine yatırım yapmayım başka bir dağtım seçmesi SUN için verilen paraya yazık, yani sadece java için verilmiş demek. Solaris pazar kaybediyor ama bu bütün UNIX ler ve WinServerler için geçerli ve ve bunların arasında linuxa en az pazar kaybeden AIX ve Solaris. OpenSolaris tutmadı demek için bence daha çok erken ve bana göre kurumsal pazarda şu anda Ubuntuya göre daha avantajlı.
Kurumsal linux ile ilgili iki tane araştırma vardı, bir Ubuntunun kendi araştırması diğeri de bağamsız bir araştırma. İkisinde de görünen o ki daha çok küçük işletmelerde Ubuntu var, yani mail, web, dns v.b. servisleri sunan sunucular.
İlk Pardus çıktığında yüksek sesle sunucu sürümü de çıkaracaklarını söylediler, ama işin içine girdiklerinde bu işin o kadar da kolay olmayacağını anladılar ve artık Pardus sunucu kelimesini yan yana getirmiyorlar. Evet, Ububntunun imkanları fazla ama Oracle sunucusu olabilmesi için IBM, HP ve SUN dan donanım uyumluluğu sertifikası alması gerekiyor. Ne zaman ki QLogic web sitesinde deb olarak sürücü ve program indirilebilir duruma gelri o zaman Ubuntu kurumsala adım atmış sayarım.
Ubuntu bana gelsin al şu 1000$ Oracleni Ubuntu üzerine kur desin hiç düşünmeden RHEL veya SUSE bulamıyorsam CentOS tercih ederim. Öyle bir zaman gelir ki o 1000$ 5 kuruş etmez.
Benim bildiğim eskiden Oracle uygulamalarını Solaris üzerinde geliştiriyordu ve sanırım bir anlaşmazlık üzerine Oracle linux tercih etti, yani bu gün de geçmişten ders alırsa iyi olur. Bence OpenSolaris üzerine çok çalışmalı ve çok ılımlı bir geçiş yapmalı. CentOS projesinin bana göre bir mantığı var ve doğal olarak sürekliliğine inandığım bir proje ama OEL projesinin aynı şeyi söyleyemem. Oracle lisansı ile RHEL lisansını hiç kimse karşılaştırmaya kalkmasın.
Bana kalırsa Oracle donanım ve işletim sistemi işine hiç karışmayacaktı, bundan sonra Oracle pek çok ihalede antipatik olmaya başlayacak.
Ubuntu masaüstü tarafında DELL, HP ve IBM ile iyi ilişkileri var. HP-UX linuxa %50 pazar kaybetiği görünce sunucu tarafında HP Ubuntu işbirliğini muhtemel.
Post a Comment