Tuesday, July 28, 2009

Oracle'ın Linux stratejisi Ubuntu mu olmalı?

Bu adresteki haberin Türkçe çevirisini paylaşmak istiyorum. Elimden geldiğince cevirmeye çalıştım. Keyifli okumalar:



Oracle geçtiğimiz yıllarda yaptığı satın almalarla, pazarda önde gelen teknolojileri portföyünde topladı. Fakat tüm bu satın almalara rağmen, hala eksik kalan bir şey var: işletim sistemi. Her ne kadar, yıllardır Red Hat'ı satın alınacaklar listesinde tutsa da, işletim sistemi olarak Ubuntu'yu seçmek Oracle için daha iyi olabilir.

Evet, Oracle Sun'u satın alarak Solaris işletim sistemini de elde etmiş oldu, fakat Red Hat yönetim kurulu başkanı Jim Whitehurst'un Çarşamba günü, finansal raporları açıklarken belirttiği gibi, Solaris'ten Linux'e olan kullanıcı göçü hızla devam ediyor ve Sun'ın Linux'a olan eğilime karşı geliştirdiği OpenSolaris bu göçü durdurmak için etkisiz kaldı.

Red Hat'ın en büyük 25 anlaşmasını, Oracle'a kaptırmadan yenilemesi ile birlikte, bir Red Hat Enterprice (Kurumsal) Linux (RHEL) klonu olan Oracle Enterprise Linux (OEL), Red Hat'ın egemenliğine son vermek yolunda büyük darbe aldı. RHEL'nin piyasadaki egemenliği Oracle'ın herşeyi içinde olan bir kurumsal yazılım paketine sahip olma hedefinin önünde büyük bir engel olarak durmakta. Red Hat'in elinde böyle bir kurumsal yazılım paketinin olması Oracle için gerçek bir tehdit olarak görülüyor.

Oracle satış ekiplerinin Oracle uygulamalarını ve veritabanlarını RHEL platformu üzerinde OEL'e göre daha kolay satması, OEL'in zamanla yok olacağına bir işaret gibi gözüküyor.

The Register'in da belirttiği gibi Oracle, Red Hat'i alabilir fakat sabit ve yüksek gelirleriyle Red Hat, Oracle için pahalı bir satın alma hedefi olarak görülüyor. Bununla birlikte, Red Hat, Redwood Shores'daki (California'da Oracle'in merkezinin bulunduğu yer) ortağı ve rakibi olan Oracle'ın kollarına atlamak için can atmıyor.

Tüm bu bilgiler ışığında, Red Hat ile devam etmek yerine Canonical, ticari Ubuntu sponsoru, ile güçlü bir ortaklık Oracle için doğru bir Linux stratejisi olacaktır.

Açık şekilde görülüyor ki, Masaüstünde egemenliği elinde tutan ve ticari sunucularda da güçlü bir yeri olduğunu iddia eden Ubuntu, Linux dağıtımları içinde en çok tercih edilen dağıtım. OEL, Oracle satış ekibi için pazarlaması zor olan bir ürün olduğu için Ubuntu'yu Oracle teknolojilerini tamamlayan bir ürün olarak pazarlamak daha kolay olacaktır.

OEL'i satmak için istek var fakat derman yok.

Sahibi olduğum, açık kaynak kodlu içerik yönetimi uygulamarı satan şirketin, Alfresco, verilerine bakılacak olursa Ubuntu Kurumsal ürünlerdeki yüzde 37'lik payıyla, yüzde 28 pay alan RHEL ve Fedorayı geride bırakmış durumda.

Bir yıl önce Ubuntu ciddi bir ilerleme içindeydi, bugün ise gerçek kurumsal kurulumlarda tercih edilen dağıtım Ubuntu olmuş gözüküyor.

Özetle, Ubuntu arkasına camianın desteğini almış durumda. Tek eksiğinin bir yazılım devinin desteği olduğunu düşünüyorum. Hala aklına gelmemesine rağmen, Oracle, Ubuntu'yu kurumsal bir marka yapabilecek güçte.

Oracle'ın yıllar önce Red Hat'a elini uzatması tesadüfi değildi. Oracle'ın Red Hat Kurumsal Linux dağıtımına (RHEL) verdiği destek olmasaydı, bugün RHEL'in olduğu yerde Novell'in SUSE'sini ya da diğer Linux dağıtımlarını görebilirdik.

Oracle'ın elinde Ubuntu'yu başlıca tercih edilen kurumsal sunucu yapma gücü var. Fakat akıllardaki soru, Oracle bunu istiyor mu?

"The 451 Group" ile çalışan analist Matt Aslett'in bana dediği gibi, "Oracle'ın Linux stratejisi mevcut müşterilerine hizmet vermek." Ve Oracle RHEL kullanan Oracle müşterileri Ubuntu kullanan müşterilerden fazla. Sean Michael Kerner'in belittiği gibi Oracle ürünlerini Ubuntu üzerinde çalıştırmadan önce hepsinin Ubuntu üzerinde problemsiz çalıştığını belgelendirmek zorunda. Bu yüzden RHEL (ve onun klonu OEL) Oracle için daha güvenli bir seçim gibi gözüküyor.

Pazar RHEL (parasını veren kurumsal müşteriler) ve Ubuntu'dan (para ödemeyen Linux camiası) yanayken, Oracle'ın OEL için neden bir sürü kaynak ayırdığını anlamak zor. Ya git OEL yerine RHEL üzerine yoğunlaş ya da Ubuntu'ya bir fırsat ver.

Oracle Ubuntu'yu seçerek hem bir işletim sistemi sahibine sahip olur hem de Ubuntu'nun populerliğini kazanç kapısına çevirebilir.

Siz ne düşünüyorsunuz? Ubuntu, Oracle için iyi bir hamle olabilir mi? Yoksa Oracle'ın sonradan aklına gelen Linux pazarında, RedHat ile devam etmek Oracle için daha mı iyi olur?

Monday, July 27, 2009

Java LineNumberReader

Bu yazıyı ingilizce yazarım diye düşünüyordum fakat klavyenin başına geçince iş değişti. Bu sefer de işin kolayına kaçıyorum. Bu günlüğe ilk başladığım zamanlarda yazılarım ingilizceydi. Bakınız : Volatile Variables In JAVA. İngilizce yazmanın şöyle bir avantajı oluyor, yazınızı dzone, digg gibi sosyal link paylaşım sitelerine gönderdiğiniz anda tahmin edemeyeceğiniz kadar çok ziyaretçi geliyor sitenize. dzone, reddit, digg benzeri türkçe link paylaşım sitelerini pek bilmiyorum ama araştırıp yazıları oraya eklesem iyi olacak galiba ;) Sonuçta bu yazıları benim gibi yazılım meraklıları okusun diye yazıyorum. Fikirlerimi ve yazılarımı ne kadar çok kişi okursa o kadar çok geribesleme alabilirim diye düşünüyorum. Google'ın satın aldığı feedburner servisinin söylediğine göre ben dahil bu günlüğü takip eden 16 kişi var :D

İstanbul'da 3 büyük GSM operatöründen birisinde yazılım geliştirme departmanında çalışıyorum. (Hangi operatorde çalıştığımı merak edenler için ipucu: "Fark var!!!"). İçinde milyonlarca satır olan bir text dosyasını işleyecek bir java uygulaması yazmam gerekti. Uygulamanın yapacağı iş çok basit, satır satır tüm dosyayı okuyup her satır için belirli işleri çalıştıracak.

İşlenecek dosya içinde çok fazla satır olduğu için uygulamanın çalışma süresi de yarım saatten fazla oluyor. Uygulamayı başlattıktan sonra işin yüzde kaçının tamamlandığını ekrana yazdırmak için başlangıçta dosya içinde kaç satır olduğunu bilmek yeterli. Bunun için iki yöntem var.


  • Birinci yöntem dosyayı açıp satır satır taramak ve her satırda satır sayısı sayacını bir artırmak.
  • İkinci yöntem java.util.LineNumberReader sınıfını kullanmak.

Aşağıdaki kod parçası iki yöntemin çalışma sürelerini karşılaştırmak için yazıldı. 10 milyon satırlı bir deneme dosyası ile 100 iterasyonun ortalamasını alarak elde ettiğim sonuç:

LineNumberReader average : 388 miliseconds.
FileScanner average : 839 miliseconds.

Birinci yöntem ile 10 milyon satırlı bir dosyanın satır sayısını bulmak 839 milisaniye sürerken ikinci yöntem ile 388 milisaniye sürmüş.


package util;

import java.io.BufferedReader;
import java.io.File;
import java.io.FileReader;
import java.io.IOException;
import java.io.LineNumberReader;


public class LineNumberReaderTest {

public static void main(String[] args) throws IOException {
LineNumberReaderTest test = new LineNumberReaderTest();
String filePath = args[0];
File textFile = new File(filePath);
int numberOfIterations = 100;
int result_1 = test.testByLineNumberReader(numberOfIterations, textFile);
int result_2 = test.testByFileScan(numberOfIterations, textFile);
assert result_1 == result_2;
}


private int testByLineNumberReader(int numberOfIterations, File textFile) throws IOException {
int numberOfLines = 0;
long start = System.currentTimeMillis();
for (int i = 0; i < numberOfIterations; i++) {
numberOfLines = this.numberOfLinesByLineNumberReader(textFile);
}
long diff = System.currentTimeMillis() - start;
System.out.println("LineNumberReader average : " + diff/numberOfIterations + " miliseconds.");
return numberOfLines;
}


public int testByFileScan(int numberOfIterations, File textFile) throws IOException {
int numberOfLines = 0;
long start = System.currentTimeMillis();
for (int i = 0; i < numberOfIterations; i++) {
numberOfLines = this.numberOfLinesByScanningFile(textFile);
}
long diff = System.currentTimeMillis() - start;
System.out.println("FileScanner average : " + diff/numberOfIterations + " miliseconds.");
return numberOfLines;
}

/**
* Dosyayı satir satir gezerek satir sayisini bulmaya yarar
* @param textFile
* @return dosyadaki satir sayisi
* @throws IOException
*/
public int numberOfLinesByScanningFile(File textFile) throws IOException {
BufferedReader bufferedReader = new BufferedReader(new FileReader(textFile));
int numberOfLines = 0;
while(bufferedReader.readLine() != null) {
numberOfLines++;
}
return numberOfLines;
}

/**
* LineNumberReader sinifini kullanarak satir sayisini verir.
* @param textFile
* @return dosyadaki satir sayisi
* @throws IOException
*/
public int numberOfLinesByLineNumberReader(File textFile) throws IOException {
LineNumberReader lineNumberReader = new LineNumberReader(new FileReader(textFile));
lineNumberReader.skip(textFile.length());
return lineNumberReader.getLineNumber();
}
}


Merak ettiğim bir konu var. Ben bu LineNumberReader sınıfına ilk defa iki gün önce rastladım. Siz böyle bir sınıfın varlığını biliyor muydunuz?

Son olarak aklımdayken söyleyeyim. 10 milyon satırlık test dosyasını aşağıdaki komut ile oluşturdum:

ilkinulas@tututil:/tmp$ seq 10000000 > deneme.txt
ilkinulas@tututil:/tmp$ wc -l deneme.txt
10000000 deneme.txt

Sunday, July 26, 2009

Bahele. Artık mesajlara yorum yazabilirsin

Vakit buldukça Bahele.com'a yeni özellikler eklemeyi sürdürüyorum. Site çok fazla kullanılmasa da motivasyonum yüksek. Önceleri yabancı olduğum web teknolojilerini deneyebilmem için iyi fırsat oldu. Ve işte Bahele'deki son değişiklikler:


  1. Mesajlara yorum yazılabiliyor. Yazılan bu yorumlar yorumu yapanın facebook feed'leri arasına gönderiliyor.

  2. Yeni facebook feed şablonları ekledim. Facebook'ta ana sayfayada gözüken feed'ler arasına birşeyler göndermek isterseniz facebook feed şablonlarını kullanmanız gerekiyor. Şablonları biraz daha göze batacak hale getirdim.



İnternette dolanırken programmableweb diye bir siteye rastladım. Aklınıza gelebilecek her türlü mashup ile ilgili bilgi bulabileceğiniz bir site. Bu aralar flickr, google, yahoo, twitter ve facebook api'lerini inceliyorum. Bu devlerin servislerini kullanarak geliştirilebilecek yeni uygulamalar, servisler üzerine kafa yormaya başladım.

Hemen bir örnek site tanıtayım: nearbytweets.com. Google Maps ve Twitter API'lerini kullanarak geliştirilmiş bu site sizin yerinizi buluyor (google sağolsun) sonra da twitter API'si ile arama yaparak yakınlarınızdan yazılan twitter mesajlarını listeliyor. Bence çok başarılı bir mashup örneği.

Nereden nereye geldik. Bahele ile başladık mashup ile bitiriyoruz. Haydi görüşmek üzere...