Monday, June 15, 2009

www.bahele.com beta versiyonu yayında

Günlük yazmak gerçekten zor bir iş. Düzenli olarak kaliteli yazılar yazan blog yazarlarını çok kıskanıyorum. Notlarım arasında yazılmayı bekleyen 20-25 tane yazı var. Ne zaman bilgisayarın başına oturup birisini yazayım desem hemen dikkatim dağılıyor. Google Reader içindeki yazılara dalıp gidiyorum. İnternetten bugüne kadar çok şey öğrendim. Hep al hep al olmuyor, biraz da benim internete birşeyler katmam lazım diye düşünüyorum.

Bu günlükteki 41. yazımda (41 kere maşallah :) ) son 4 aydır uğraştığım bir web sitesini tanıtmak istiyorum. Liseden arkadaşlarım Sefa ve Taylan ile beraber hayata geçirdiğimiz bu eğlenceli web sitesinin adresi http://www.bahele.com. Eğlenceli diyorum çünkü biz yaparken çok eğlendik umarım sizler de kullanırken çok eğlenirsiniz.

Bahele.com nedir?

Bahele.com, insanların sevdiklerini ve sevmediklerini tüm internet ile paylaşabilecekleri bir sosyal ortamdır. Sevdiklerinize, onları sevdiğinizi söylemek size de zor geliyorsa bahele.com tam size göre. Bahele.com'u benzer diğer web sitelerinden ayıran en önemli özelliği facebook-connect alt yapısını kullanmasıdır. Facebook-connect sayesinde bahele.com'u mevcut facebook hesaplarınız ile kullanabilirsiz. Bahele.com'da yazdığınız mesajlar isterseniz facebook profilinizde yayınlanır. Bahele.com ile ilgili detaylı bilgiyi yardım sayfalarında bulabilirsiniz.

Ben bu yazıda bahele.com'u yaparken hangi teknolojileri kullandık ondan bahsetmek istiyorum.


  • Siteyi django web framework kullanarak kodladık. Daha önceden java ile web uygulaması geliştirme tecrübelerim olmuştu. Java ne kadar güçlü bir dil olsa da konu kısa sürede çalışır projeler ortaya koymak olunca python'un eline su dökemez.
  • Veritabanı olarak sizin de tahmin edebileceğiniz gibi mysql kullanıyoruz.
  • Veritabanı işlemlerini biraz da olsa rahatlatmak için memcached kullandık. Şimdilik çok fazla trafik gelmiyor ama ileride trafik arttığında veritabanı sorgularını azaltacağı için önbellek çok işimize yarayacak biliyorum.
  • Facebook ile entegrasyonu pyfacebook API ile yaptık.
  • Siteyi webfaction'da barındırıyoruz. İnternette yaptığım araştırmalar sonucunda webfaction'ı seçtim. Şimdiye kadar ki gözlemlerim seçimimde hata yapmadığımı gösteriyor.


Geçen 4 ay içinde akşamları ya da haftasonları vakit buldukça kodladığım bu web sitesi beni çok heyecanlandırıyor. 9 milyonu aşkın Türk abonesi olan bir platform (facebook) ile entegre çalışabilen bahele.com django kullanarak yaptığım ilk web uygulaması. Bakalım bahele.com'un geleceği nasıl olacak? İnternetin karanlık sularında kayıp mı olacak yoksa hatırı sayılır bir ziyaretçi kitlesine mi sahip olacak. Bunları zamanla göreceğiz.